“Voor iemand waar ik in geloof, zet ik mij dubbel en dwars in”

Bruggen bouwen tussen werkzoekenden en bedrijven: voor Vanja Prenda is dit geen routineklus. Mensen helpen om hun ideale baan te vinden is wat haar drijft – met name degene die wel wat extra hulp kunnen gebruiken.

Uit eigen ervaring weet ze hoe het voelt om in een underdogpositie te zitten. Haar ouders kwamen in de jaren 80 vanuit Servië naar Nederland en moesten vechten voor een plek op de arbeidsmarkt – Vanja kreeg daar als jong meisje veel van mee.

“Ik wil mensen helpen die in zo’n zelfde situatie verkeren. Als talentmanager kan ik écht het verschil in iemands leven maken, want je geeft ze niet alleen ‘geld op de rekening’. Ze ervaren weer werkgeluk. Ze doen weer mee in de maatschappij. Kortom: ze voelen weer dat ze ertoe doen. Hier sta ik niet alleen in, het is de drijfveer van álle talentmanagers.”

Job carving

Bij Raaak Talent zijn ze dagelijkse bezig om de juiste balans te vinden tussen de behoeften van kandidaten en die van bedrijven:

“Hoe richten we een functie/werkplek anders in, zodat iemand wel op de functie past? En wat heeft iemand nodig (taalcursus, opleiding) om een functie goed uit te oefenen? Beide partijen moeten tevreden zijn, pas dán zijn we op de goede weg.”

Dit langdurige, maar duurzame proces gaat niet zonder slag of stoot. Om met de juiste oplossing te komen, brengen ze eerst in kaart wélke behoeften er zijn. Bijvoorbeeld: voor een techneut die slecht ter been is, maar voor zijn baan uren moet staan, wordt er gekeken of staan met zitten afgewisseld kan worden.

“Soms is het een kwestie van de werkplek anders inrichten, zodat een kandidaat wél geschikt is voor de functie. Wij denken met alles mee en we zoeken vanuit de kandidaat, maar de opdrachtgever moet er ook zijn voordeel mee doen – de schoorsteen moet tenslotte wel roken.”

Goed of geen goed cv, motivatie telt

Raaak Talent zet zich in voor álle kandidaten: goed of geen goed cv, baan of geen baan. Het is de motivatie die telt. Door loopbaanadvies, opleidingen, taalcursussen en bbl-trajecten gaan ze aan de slag met iemands talent om een (duurzame) werkplek te vinden die écht bij iemand past.

“Sommige mensen hebben veel potentie, maar door bepaalde gebeurtenissen in het leven komt dat er niet uit. Voor iemand waar ik in geloof, zet ik mij dubbel en dwars in. Een perfect cv vind ik dan minder belangrijk.”

Kandidaat is klant

Het huidige personeelstekort vraagt om verandering en om een andere manier van werven. Vroeger waren het de bedrijven die het voor het zeggen hadden en dat is nu omgedraaid. Bij Raaak Talent zijn ze al jaren bezig met ‘denken vanuit de kandidaat’ en om duurzame verbindingen te maken tussen talenten en ondernemingen. Dit proces gaat niet over 1 nacht ijs. Het kan soms maanden duren, voordat iemand helemaal op een functie past.

“Het is en blijft maatwerk en dat duurt misschien wat langer, maar het zorgt uiteindelijk wel voor een duurzame match. Wij geloven niet in het massaal schuiven van cv’s’ of keiharde targets. Bij ons ligt de volledige focus bij de kandidaat.”

Vanja’s talenten

Vanja werkt nu een half jaar als talentmanager en deze rol past haar als een jas. Hiervoor bekleedde ze diverse commerciële rollen, maar daar lag haar hart niet meer. Ze wilde mensen helpen. En dat doet ze nu als talentmanager door haar eígen talenten in te zetten.

“Een puur commerciële salesfunctie past niet meer bij mij. Een baan moet een maatschappelijke waarde hebben. In deze rol kan ik mijn commerciële skills, overtuigingskracht en empathisch vermogen inzetten om mensen te helpen hún ideale baan te vinden.”

Betrokken bedrijven

Onderstaande bedrijven zijn betrokken bij Raaak Talent. Wat ze doen? Zij helpen talent ontwikkelen. Dankzij deze bedrijven helpen wij mensen groeien in hun loopbaan.